Ihlamur Faydaları

Ihlamur

Ihlamur - Tilia tementosa

Latince Adı: Tilia tementosa

Almanca Adı: Lindenblueten

 

Özellikleri: Ülkemizde Kuzey Anadolu dağlarında bolca yetişir. Hızla büyüyen ve 20-25 metreye kadar boylanabilen ıhlamur ağaçlarının gövde çapı 1,5 metre bile olabilir. Önce düz olan gövde kabuğu, ağaç yaşlandıkça çatlar.

Üzeri koyu yeşil, yaprakları uzun saplı, yürek biçimli, kenarları düz ve almaşık dizilidir. Yaprağın gri ya da gümüş rengindeki alt yüzünde tüyler bulunur.

Haziran-ağustos ayları arasında açan sarımsı renkli özel, hoş kokulu çiçekler bir arada yaprakların orta damarına bağlı ve sarkık durumda olur. Ağacın tek tohumlu meyvesi minik, yuvarlak ve kurudur. Ihlamur ağacı, tohumuyla, gövde çelikleriyle ya da filizlenen köklerinin ayrılı dikilmesiyle çoğaltılır. Küçük yapraklı ihlamur ve büyük yapraklı ıhlamur olmak üzere iki çeşidi vardır. Bu iki cinsin çiçekleri de kullanılmaktadır Ihlamur ağacı kışın yapraklarını döker. Yaz aylarında açan güzel kokulu çiçekleri, gölgede kurutulur. Yalnız çiçekleriyle kurutulan Ihlamur birinci kalite, çiçek yaprağı ile birlikte bulunan ıhlamur ikinci kalite olarak değerlendirilir.

 

Önerilen Hastalıklar:

Ihlamurun genel olarak rahatlatıcı bir etkisi vardır. Öksürük kesici, balgam sökücü, terlemeyi giderici ve idrar artırıcı özellikleri bulunmaktadır. Şekersiz ıhlamurun iştah kesici özelliği vardır. Kanı temizler, damar sertliğini önler. Kansızlığı giderir, vücudun direncini artırır. Vücuttaki zehirleri dışarı atar, böbrekleri ve mesaneyi temizler, saç dökülmesini önler. Yatmadan önce bir bardak ıhlamur çayı içmek, rahat bir gece geçirmeyi sağlar. Sinir sistemindeki gerginliği azaltır.

 

Kullanım Şekli ve Dozu:

Bir avuç dolusu ıhlamur çiçeği yıkanarak, 1 litre suya atılır. Kaynamaya başlar başlamaz ateşten çekilir. Bu çaydan süzülerek günde 3-4 fincan içilir. Alışkanlık yapmasını engellemek için etkisini kaybetmemesi amacıyla sağlıklı zamanlarda kullanılmaması tavsiye edilir. Ihlamur çayı içine kuşburnu konmamalıdır çünkü kuşburnu balgam söktürmeyerek, iyi sonuç alınmasını önler.

Yan Etkileri: Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.