Arnika ve Faydaları

arnika

Arnika

Latince Adı: Arnika montana
Almanca Adı: Arnika
Diğer İsimleri: Dağ öküzgözü.
Bilinen Bileşimleri: Uçucu yağlar, acı glikozitler, alkaloitler, flavonitler, tanen ve gibi maddeleri içerir.

Özellikleri:

Orta Avrupa’nın dağlık kesimleriyle Kuzey Afrika ve Batı Asya’da yetişen bu bitki Türkiye’de görülmez. Bileşikgiller familyasındandır. 20 ile 60 santimetre kadar uzayabilen, çok yıllık, dayanıklı otsu bir bitkidir.
Yerde yatarak uzayan kök gövdeleri, rozet oluşturan ince uzun kargı biçimli tüylü yaprakları, yaz boyunca açan ve papatyaya benzeyen hoş kokulu turuncu-sarı renkli çiçekleri vardır. Arnika, güneşli yerleri, kumlu, asitli ve bol humuslu toprakları sever.

Önerilen Hastalıklar:

Yara iyileştirici özelliği çok belirgindir. Ekstreleri haricen burkulmalar, incinmeler, kas ağrıları, kas sertleşmeleri ve romatizma için kullanılır. Kozmetikte en çok kullanılan bitkilerden biridir. Morarmalarda, deride sancı varsa rahatlatıcı ve iyileştiricidir. Romatizma, flebit, mayasıl (deri çatlamamışsa) ve benzeri durumlarda ağrı ile yangilari azaltıp rahatlatıcı etki yapar. Estetik uygulamalarda, çürüklerin olmaması ve izlerin çabuk geçmesi için de kullanılır.

Kullanım Şekli ve Dozu:

Yaprakları ince ince kıyılarak yararlı otlardan yapılan tütüne katılır.

Yan Etkileri:

Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Youtube Kanalımıza

DESTEK İÇİN ABONE OLUR MUSUNUZ

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.