Safran Faydaları

Safran

safran - Crocus sativus

Latince Adı: Crocus sativus

Almanca Adı: Safran

Diğer İsimleri: Aspir, Cehri, Çiğdem, Yemen safranı, Safran çiçeği, Safran çiğdemi.

 

Özellikleri:

Safranbolu’da az miktarda yetiştirilen bitki, yurt dışında Hindistan, Balkanlar ve Doğu Akdeniz ülkelerinde yetişir. İran, İspanya, Fransa ve İtalya’da az da olsa kültürü yapılmaktadır. Sonbaharda 20-30 santimetreye kadar boylanabilen, mor renkli ve güzel kokulu çiçekler açan, soğanlı, çok yıllık bir bitkidir. Çiçekleri yapraklarından önce açar. Bitkinin kullanılan kısmı olan dişi üreme organlarının tepe kısmı, elle kopartılarak toplanır. Bitkinin çiçekleri güneş doğana kadar toplanmalı, gölgede çabuk kurutulmalıdır. Çok hafif kömür ateşi üzerinde kurutulur. 4320 çiçekten 25 gram safran elde edilmektedir. Kozmetik ve ilaçlarda renklendirme maddesidir. Safran kullanıldığı yemeğe sarı bir renk verir.

Keskin ve hafif acımsı bir tadı vardır. Bazı balık ve deniz mahsulleri yahnilerde, pilavlarda, tatlılarda, hamur işlerinde ve soslarda kullanılır.

 

Önerilen Hastalıklar:

İştah açıcı ve mideyi sakinleştiren bir özelliği vardır. Sindirimi kolaylaştırır. Cildi güzelleştirir, idrar söktürür. Nohutla içildiğinde sarhoşluğu ortadan kaldırır.

İktidarsızlığa ve cinsel içgüdülere iyi gelir.

 

Yan Etkileri: Yanlış kullanımda çocuk düşürücü etkisi vardır

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.