Rezene
Latince Adı: Foeniculum vulgare
Almanca Adı: Fenchelsaat
Diğer İsimleri: Raziyane, Arapsaçı, İrziyan.
Bilinen Bileşimleri: Bitkinin tohumları yapışkan bitki sıvısı, şeker, nişasta, tanen, sabit ve uçucu yağlar içerir.
Özellikleri:
Maydanozgiller familyasındandır. Anayurdu Akdeniz olan, yaklaşık 2 metreye kadar boy atabilen, dayanıklı, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Ülkemizde fakir topraklarda doğal olarak yetiştiği gibi, Ege ve Akdeniz bölgelerinin ılıman yerlerinde bahçelerde kültürü de yapılmaktadır. Genelde hoş kokulu olan küçük ve sarı çiçekleri, yaz ortasında açar ve çiçek salkımları bileşik şemsiye görüntüsü kazanır. Bitki, açıklık alanlarda tohumlarını dökerek çoğalır, insan eliyle yetiştirilenlerinde ise, yetişmiş bitki bölünerek çoğaltılır. Bitkinin tadı tatlımsı ve yakıcıdır. Meyve ve yaprakları ezilirse, anason gibi kokar. Batı Anadolu pazarlarında satılmakta olan rezenin olgun meyveleri, baharat olarak kullanılır. Tohumları şarap yapımında kullanılır. Hem yaprağı hem de tohumu özellikle balık yemeklerinde yer alır. Alkollü ve alkolsüz içeceklerde, fırın yemeklerinde, etlerde, şekerlemelerde, dondurmalarda, pudinglerde ve çeşni karışımlarda kullanılır.
Önerilen Hastalıklar:
Mide ve bağırsak hastalıklarında rahatlatıcıdır. Sindirime yardımcı olur. Mide ve bağırsak gazlarını söktürür. İştah açıcıdır. Emziren annelerde, sütü artırıcıdır. Bronşitte ve öksürük nöbetlerinde rahatlatıcı etkisi vardır.
Öksürük ilaçlarına tat vermekte de kullanılır. İltihap giderici özelliği vardır, solunum yolları ve hazımla ilgili rahatsızlıklarda kullanılır. Çocuklarda iştah açıcıdır ve sindirimi kolaylaştırır.
Balla karıştırılarak hazırlanan şurubu veya bonbon şekeri balgam söktürücü ve gaz gidericidir. Rezenenin tansiyon düşürücü ve idrar söktürücü etkisi de vardır. Ağızdaki kötü veya acı tadı yok eder.
Sindirim rahatsızlığı olan bebeklere ve küçük çocuklara rahatlıkla verilebilir. Meyvelerinden elde edilen su, göz banyosunda ve gargara suyu olarak kullanılmaktadır.
Kansızlığı giderir, emzikli kadınların sütünü çoğaltır.
Rezene Yağı: Özellikle göz için çok faydalı bir yağdır. 1 fincan suya 5 damla damlatılarak günde 3 defa kullanılır. Midede şişkinlik ve hazımsızlığı giderir. Cildi besleyip, pürüzleri giderir.
Kullanım Şekli ve Dozu:
1 bardak kaynar suyun içine 1 tatlı kaşığı tohum konur. 10-15 dakika kadar demlemeye bırakılır, bu karışımdan günde 3 defa birer bardak içilir. Taze yaprak ve sürgünleri ezilip, göze ikişer damla damlatılırsa kuvvet verir, trahoma iyi gelir.
Yan Etkileri: Reflüsü olan kişilerin yemekle beraber sıvı almaması ve yemekten 15-20 dakika sonra rezene çayı içmesi, hem sindirimi kolaylaştırır hem de reflü yakınmalarını azaltır. Aşırı dozlarda alınmamalıdır.