Okaliptüs Faydaları

Okaliptüs

okaliptus - Eucalyptus globulus

Latince Adı: Eucalyptus globulus

Almanca Adı: Eukalyptus

Bilinen Bileşimleri: Bileşiminde yüksek oranda sineol, uçucu madde, acı madde ve tanen içerir.

Diğer İsimleri: Sıtma ağacı, Sulfata ağacı

 

Özellikleri:

İzmir’den başlayarak, Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde sıcak ve bol güneşli yerlerde yetişir. Mersingiller familyasındaki aynı cinsten 300’ü aşkın ağaç ya da ağaççık türünün genel adıdır.

Anayurdu Avustralya ve Yeni Zelanda olup, oradan dünyaya yayılmıştır. Bataklık yerleri kurutmak ve odunundan faydalanmak için sıkça yetiştirilmektedir.

Topraktan çok fazla su çektiği için kısa zamanda bataklığı kurutur.

 

Bazı okaliptüs türlerinin boyu 100 metreyi aşabilir. Okaliptüs türleri tohumuyla çoğalır. Okaliptüslerin yaprakları, genellikle orak biçimli, sarkık yapıda, koyu yeşil renkli ve tadı acıdır. Yaprak koltuklarından çıkan püskül biçimindeki sarımsı beyaz ya da kırmızı renkli çiçekleri, tek tek ya da kümeler oluşturarak açar. Meyveleri, çok sayıda tohum taşıyan kapsüller halinde oluşur. Yaprakları devamlı yeşildir.

Şifası tazı yapraklarındadır.

 

Önerilen Hastalıklar:

Özellikle solunum yolları hastalıklarında etkili ve iyileştiricidir. Göğsü yumuşatır, balgam söktürür, nefesi açar, ateşi düşürür ve sinüsleri açar. Bu etkileri sağlamak üzere ya şurubu içilir ya buhar banyosuna girilir ya da ispirtolu veya zeytinyağlı eriyikleri alınır. Antiseptik oluşu nedeniyle yara, ülser ve yanıkları temizleme ve iyileştirmede etkilidir. Bunun için merhemi şikâyet edilen yerlere uygulanır. Diş eti enfeksiyonlarında mikrop kırıcı, ağız kokularını gidericidir.

Peklik verici ve bedeni güçlendiricidir. Romatizma ağrıları, kas kasılmaları ve üşütmelerden ortaya çıkan ağrılarda şikâyet edilen yere lapası uygulanır. İdrar yolları antiseptiğidir. Mide asidini temizler, sindirimi kolaylaştırır.

 

Kullanım Şekli ve Dozu:

1 litre kaynar suyun içine 20 gram okaliptüs yaprağı konularak demlenir.

Günde 2-3 defa yarımşar fincan içilir. Saman nezlesinde okaliptüs yaprağı kaynatılır ve buharı teneffüs edilir. Memeli basur için, bir bardak kaynar suya 5 gram yaprak konur. Bir müddet bekletilir. Bal ile tatlandırılarak günde 2-3 bardak içilir.

 

Yan Etkileri: Aşırı dozda alınmamalı, her uygulamadan sonra eller sabunla yıkanmalı, gözlere dokundurulmamalıdır. Hiçbir yan etkisi yoktur.