Maydanoz Faydaları

Maydanoz

maydanoz - Petroselinum sativum

Latince Adı: Petroselinum sativum

Almanca Adı: Petersilie

Bilinen Bileşimleri: Terkibinde uçucu bir yağ, “apiin” adlı bir glikozit, müsilaj, kalsiyum, demir B1, B2 ve yüksek oranda C vitamini vardır.

Özellikleri:

Sağlık açısından oldukça yararlı özellikleri olan bitki, maydanozgiller familyasındandır.

30 – 100 santimetre boyuna kadar uzayabilen bitkinin yaprakları güzel kokulu ve parçalıdır. İki yıllık otsu bitkinin çiçekleri ağustos ve eylül aylarında açar. Tohumları ufak ve esmerdir. Derin kazılmış toprağı seven maydanoz, dünyanın her yerinde ılıman iklime sahip bölgelerde, bahçelerde yetiştirilir.

 

Önerilen Hastalıklar:

Maydanoz kurutulmuş, pişirilmiş, çiğden suyu sıkılmış, kür halinde demlenerek, 3-5 dakika kaynatılarak ya da çiğ olarak tüketilebilir. Her durumda yararlıdır. Özellikle sapları kuvvetli bir idrar söktürücüdür. Her gün yenen maydanoz, şişmanlamayı önler.

Aybaşı sancılarını keser. İltihaplı yaraların iyileşmesini sağlar. Terleticidir, vücutta biriken zehirli maddeleri boşaltır.

Cilt güzelliği üzerine olumlu tesir eder. Yüksek tansiyonu düşürür. Cinsel istekleri artırır. Görme gücünü artırır. Sürmenajda faydalıdır. Kalbin yorulmasını önler. Kansızlığı giderir. Kansere karşı korur. Karaciğer şişliğini indirir, sağlıklı çalışmasına, karaciğer yağlarının azaltılmasına etkili olur. Bu sebeple Hepatit B ve C’ye karşı çok etkilidir. Safra akışını kolaylaştırır. Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.

Romatizmada faydalıdır. Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Anne sütünü azaltır ve böylelikle memelerin şişmesini önler.

Romatizma için faydalıdır. Kan şekerini normal seviyede tutar.

 

Kullanım Şekli ve Dozu:

1 tatlı kaşığı kadar maydanoz 1 bardak suda kaynatılıp, sabahları aç karnına içilirse vücuda fayda verir. Sinüzitte, ebegümeci ile maydanoz beraber haşlanır, buharı teneffüs edilir.

Yaprakları çiğnenirse ağız kokusunu giderir. Çiğ olarak bolca tüketildiğinde grip ve nezlenin kolayca geçmesini sağlar. Karaciğer yağlanması için maydanoz suyunun çiğden sıkılıp limon ve su eklenerek sabahları aç karna içilmesi çok iyi bir kür olacaktır.

Böbrek taşı için pırasa, maydanoz ve kerevizin sıkılmış suları veya 5 dk. haşlanmış suları düzenli olarak her gün aç karna sabahları 1 su bardağı 3 ay boyunca, 3 haftalık kürler halinde birer hafta ara vererek içilmelidir.

 

Hepatit hastaları için; maydanoz saplarıyla beraber 2-3 taşım kaynatılarak günde 3 defa aç karna içilmesi ve en az 3 hafta devam edilmesi önerilir.

İç kanamalarda kaynatılarak içilirse kanamayı durdurur.

 

Yan Etkileri: Kronik böbrek iltihabı olanlar tedavi maksatlı maydanozu çok uzun süre (3 haftadan fazla ara vermeden) yememelidir.

Problemli hamileliklerde hamile bayanların ilk birkaç ay maydanozu ölçülü tüketmeleri önerilir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.