Kapari Faydaları

Kapari

Kapari - Capparis spinoza

Latince Adı: Capparis spinoza

Almanca Adı: Kaper

Diğer İsimleri: Kedi tırnağı, Hint hıyarı, Gebere, Keper, it hiyarı, it kavunu.

Bilinen Bileşimleri: Protein, vitamin, mineraller, rutin ve hardal yağı glikosidi.

 

Özellikleri:

Türkiye’de fazla tanınmamasına rağmen Avrupa’da gözde olan bitkinin ilk tohumları Türkiye’den önce İtalya’ya sonra İspanya’ya götürülmüştür. İspanya bugün bu bitkiden milyarlarca dolar gelir elde etmektedir.

Avrupa’da enstitüleri kurulan bitkinin, çiçek tohumları açmadan önce toplanmakta ve ilaç üretimde kullanılmaktadır.

Oldukça pahalı olan Kapari, kıraç bölgelerde yetişir. Yurdumuzda Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Batı Anadolu illeri başta olmak üzere, Orta Anadolu’da Tokat ve civarında, Doğu Karadeniz ve Güneydoğu illerinde doğal olarak yetişen kapari, çalımsı yapıda, dik ve yatık olarak büyüyen dikenli bir bitkidir. Su sevmeyen arsız bir bitki kaparinin en kalitelisi Türkiye’de yetişir.

Bir Akdeniz bitkisi olan ot, Erzurum gibi çok soğuk bölgeler hariç her yerde yetişiyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde barajlar kapsamı dışında kalan bölgeler kapari yetiştirmek için çok ideal.

 

Çiçek tomurcuklarında bol miktarda vitamin ve protein bulunduran Kapari kelimenin tam anlamıyla bir enerji deposudur. Gıda, kozmetik, boya ve ilaç sanayinde kullanılır. Konserve olarak hazırlanan Kapari, turşu, salata, pizza üstü, balık ve av etleri yanında etken medde oranı azalmakla beraber garnitür olarak da tüketilir.

 

Önerilen Hastalıklar:

Kuvvetli bir idrar söktürücü olan Kapari, kabızlığı giderir. Bağırsak ve mide rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.

Cinsel gücü arttırıcı yönüyle tanınır.

Peygamber Efendimizin(sav),

Kapari bitkisi ile ilgili Hadisi şerifi: “İbni Abbas (r.a.) demiştir ki: “Benzi sararmış olarak Peygamber Aleyhisselamın yanına varmıştım, ‘Ey İbni Abbas bu ne haldir?’ diye sordu. Bende, “Basur hastalığı var dedim.’

Küçük yaşta olmana rağmen öyle mi? Gebere otunun çiçek tomurcuğunu alıp iyice döversin, sonra sulandırıp içersin’ buyurdu. Ben de aynen yaptım iyileştim.”

Ağrı kesici etkisi vardır. Romatizma, felç, gut hastalıklarına şifadır. Kanın temizlenmesinde önemli rol üstlenir, kansızlık gidericidir.

 

Yan Etkileri: Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.