Kâfur
Latince Adı: Cinnamomum camphora
Almanca Adı: Kampfer
Özellikleri:
Üçüncü derecede sıcak ve kuru olan bitki, bahçelerde ve dağlarda yetişir. Tıpta kullanılan kâfur, cinnamomum camphora ağacının odunu su buharıyla distile edilerek elde edilir. Kâfur, renksiz şeffaf, billûrî yapılı gevrek parçalardır. Kokusu keskin, lezzeti sonradan serinlik veren acı ve yakıcıdır. 204 santigrat derecede kaynar. Oda sıcaklığında uçar ve suda çok az erir. Zehirlere karşı panzehir etkisi vardır.
Önerilen Hastalıklar:
Kasıcı ve sıkıcı özelliğe sahip olan kâfur, mideye faydalıdır. Ateşli hastalıklara fayda eder, öksürüğü yatıştırır. İdrarı söküp, geciken adet kanamasını başlatır. Kan dolaşımını kuvvetlendirir, beyin ve sinirleri uyarır.
Bronşların ifrazatını artırır, akciğer hastalıklarına faydalıdır. Kokusu beynin ısısını giderir. Baş ağrılarına faydalıdır. Mideye, karaciğere kâfurdan hazırlanmış yakı yakılırsa, sıcaklığı ortadan kaldırıp, çiftleşme arzusunu keser.
Kullanım Şekli ve Dozu:
Şişe içine konulan zambak yağı, güneşte terbiye edilip, hazırlanan merhem saç dökülmesine fayda verir. Kafur, romatizma ve Mayasıl ağrıları için 1 litre beyaz ispirtoya 50 gr Kafur koyularak eritilir. 3 hafta ağrıyan yere haricen sürülür. Streçle kapatılır.
Yan Etkileri: Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.