Hayıt
Latince Adı: Vitex agnus castus
Almanca Adı: Mönchspfeffer
Diğer İsimleri: Ayıt, Petit poivre, Beş parmak ağacı.
Bilinen Bileşimleri: Dalları ve yapraklarında, uçucu ve sabit yağı tanen, sineol, şekerler, kristalize maddeler ve bir glikozit vardır.
Özellikleri:
Akdeniz, Ege, Batı ve Güney Anadolu’da yetişen, yaz aylarında mor renkli çiçekler açan 1-3 metre yüksekliğinde olan bir ağaçtır. Küçük ve acımsı meyveleri vardır. Sıcaklık ve kuruluğu üçüncü derecededir. Yaprakları meyve ve çiçekleri güneşe kurutularak saklanır.
Önerilen Hastalıklar:
Açıcı ve söktürücü özeliği vardır. Kadınların adet kanamalarını düzeltir. Hazımsızlığa faydalıdır, mide ve bağırsak gazlarını giderir. Karin ağrısını ve ishali keser. Karaciğer ve dalak tıkanıklıklarını giderir, kalp çarpıntısına, baş dönmesine, uykusuzluğa faydalıdır. Ayak şişlerini indirir. Akrep ve arı sokmalarına fayda verir.
Kullanım Şekli ve Dozu:
Hayıt otunun yaprağı ve çiçeği birlikte dövülüp, lapа yapılır. Bu lapa, zehirli hayvanın sokmuş olduğu yere uygulanırsa, zehrin etkisin yok eder. Aynı karışım, vücudun dışındaki şişler üzerine uygulanırsa, şişleri indirir. 1 su bardağı kaynar suya, 1 tatlı kaşığı hayıt otu konur, 15 dakika sonra süzülür. Günde 1 veya 3 bardak bu çaydan içilir. Çörekotu ile beraber kaynatılıp, tatlandırılarak içilmeye devam edilirse, anne sütünü artırır.
Yan Etkileri: Kanserli hastaların kullanmamaları gerekir.