Fesleğen Faydaları

Fesleğen

Fesleğen - Ocimum basilicum

Latince Adı: Ocimum basilicum

Almanca Adı: Basilienkraut

Diğer İsimleri: Reyhan otu, fesliğen, rahan.

Bilinen Bileşimleri: Yüzde 0,2-0,4 oranında uçucu yağ taşımaktadır. Uçucu yağ içinde estrafol, ögenol, sineol bulunur.

 

Özellikleri:

20 ile 40 santimetreye kadar yükselen bitki, beyaz ve pembe çiçekleri olan, özel koklu bir yıllık otsu bir bitkidir. Hindistan, Afganistan ve Pakistan’da yetişir fakat bugün bütün Akdeniz ülkelerinde ve ülkemizde yetiştirilmektedir.

 

Ülkemizde en çok Güney Anadolu’da yetiştirilir. Akdeniz mutfağının vazgeçilmez baharatlarından biridir. Taze veya kurutulmuş yaprakları baharat olarak yemeklere lezzet vermek için kullanılır. Antalya yöresinde zeytinyağı dolmaları, incir pestilini kokulandırmada kullanılır.

 

Öneriler Hastalıklar:

Öksürüğü kesip, hazımsızlığı giderir. İdrar artırıcı ve gaz söktürücü etkilere sahiptir. Fesleğenin canlandırıcı bir etkisi vardır. Fesleğeni çok tüketen insanlar daha az hasta olduklarını ifade ederler.

Zafiyeti giderir, baş dönmesini durdurur. Arı sokmasında faydalıdır. Fesleğenin kokusu; sivrisinek ve tahtakurusu gibi haşaratı kaçırır. Karın ağrısını dindirir, kalbi kuvvetlendirir ve melankolik hastalıklara faydalıdır.

Müslim’in Sahih’inde Peygamber Efendimizden (sav) şöyle dediği rivayet edilir: “Kendisine fesleğen sunulan onu geri çevirmesin, zira fesleğenin yükü hafif, kokusu güzeldir.”

 

Yan Etkileri:

Özelikle hamilelikte tek başına ve yüksek miktarda kullanılmaması gerekmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.