Centiyane Bitkisinin Faydaları
Centiyane
Latince Adı: Gentiana lutea
Almanca Adı: Gelber enzian
Diğer İsimleri: Centiyana, Büyük kantaron.
Bilinen Bileşimleri: Centiyan bitkisinin sağlığa yararlı etkili bölümü olan rizomu ile kök saçakları uçucu ve sabit yağ, pektin, tanen ve acı glikozitleri içerir.
Özellikleri:
Kuzey yarımkürenin ılıman iklim bölgelerindeki dağlık yerler ve güneşli bayırlarda yetişen çok yıllık, dayanıklı bir otsu bitkidir. 1 ile 1,5 metre boyuna kadar uzayan kalın köklü bitki, memleketimizin dağlık bölgelerinde özellikle Uludağ ve Bozdağ’da yetişir. Yaprakları enli, sapsız ve karşılıklı dizilmiş durumdadır. Temmuz – Ağustos aylarında sarı renkte çiçekler centiyanenin, kökleri çok yavaş büyür. Sonbahar ve kış aylarında çıkarılarak temizlenen bitki, dilimlenir ve güneşte serilerek kurutulur.
Önerilen Hastalıklar:
Karaciğer için çok faydası olan bir bitkidir. Acımsı bir tadı olduğu için sinir uçlarını uyarıp, iştah açar, hazmı kolaylaştırır, mide yanması ve ekşimesini giderir. Alyuvarları artırdığı için kansızlığa ve kalp hastalıklarına karşı şifadır. Bedeni güçlendirici bir toniktir.
Kullanım şekli ve Dozu:
Tozlaştırılan köklerden 1 bardak suya 1 çay kaşığının ucuyla konulur. Günde 1-2 defa içilmelidir. Yine kurumus kök parçalarından bir tatlı kaşığının yarısı, 1 bardak su içine konularak su isıtılır. 5 dakika süreyle kaynatma sürdürülür. Bu karışım yemeklerden önce ya da midede şişkinlik ve ağrı hissedildiğinde birer bardak içilir. Centiyane kökünün tozu, iltihaplı yaralar üzerine sürülürse iyileştirir.
Yan Etkileri:
Hamile kadınlar kullanmaktan sakınmalıdır.