Aslanpençesi
Latince Adı: Alchemilla vulgaris
Almanca Adı: Frauenmantel
Diğer İsimleri: Şebnemli, aslan ayağı.
Bilinen Bileşimleri: Tanen, eterik yağ içerir.
Özellikleri:
Genelde dere kıyılarında ve ormanlarda yetişen, güzel bir görünümü olan bitki, çok yıllık, yabani otsu bir bitkidir. Kökü geniş, dairemsi biçimde, kenarları dişli ve yeşil renkli yaprakları olan aslanpençesi otunun çiçekleri, yaz mevsiminde açar. Bitki, bu çiçeklerde bulunan tohumlarla ve kökünün bölünüp başka yerlere ekilmesiyle çoğaltılabilir. Büyük ve parçalı olan yaprakları mayıs ve haziran aylarında toplanarak gölgede kurutulur. Kökler ise çiçek açma zamanında, üst kısımların solmasından sonra topraktan çıkarılır ve gölgede kurutulur. Çeşitleri çoktur.
Önerilen Hastalıklar:
Özellikle kadın hastalıklarına karşı eski zamanlardan beri başarıyla kullanılır. Adet halinin güç, ağrılı ve aşırı olmasını engeller. Adet kanamalarını düzene sokar. Düşük ihtimalini önlemek için gebeliğin üçüncü ayından sonra her gün aslanpençesi çayı içilmelidir. Hamileliği kolaylaştıran bu mucizevi ot, anne sütünü arttırır. Menopoz dönemlerinde rahatlatıcı olur. Şekeri düşürüp, vücuda kuvvet verir. Göz hastalıklarına, cilt yaralarına, hanımlarda ud yeri kaşıntısına çok faydalıdır. Romatizmaya iyi gelir, mide spazmında, karaciğer şişliğinde, sinir yorgunluğunda, damar sertliğinde çok faydalı bir bitkidir. Aslanpençesi, toplattırıcı olarak da çok etkilidir. Apseli yaralara, ihmal edilmiş çıbanlara karşı su toplayıcı ilaç olarak kullanılır. Zor doğum yapan ve düşük yapmaya yatkın kadınlarda, ceninin dölyatağındaki durumunu sağlamlaştırmak ve doğum yaralanmaları na en önde gelen yardımcıdır.
Kullanım Şekli ve Dozu:
Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve 1 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-4 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır. Diğer bir terkibinde ise, 1 litre suya, 1 çay bardağı dolusu aslanpençesi otu konulur. 5 dakika kaynadıktan sonra, yarım saat demlenip, süzülür. Yemeklerde günde 3 çay bardağı içilir. Diş çekildikten sonra bu çay ile ağız gargara yapılırsa daha çabuk iyileşir. Yapraklar ince kıyılarak, salatalara katılıp çiğ olarak da yenir, kas erimesi için şifalıdır.
Yan Etkileri:
Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.
Aslanpençeri kullanıcı yorumları burada paylaşabilirsiniz.