Arpanın Faydaları
Özellikleri:
Arpa tek yıllık bir uzun gün bitkisidir. Bitki boyu ortalama 35-100 santimetreye kadar uzar. Birinci derecede soğuk ve kuru olan tahılın besleyici özelliği buğdaydan daha azdır. Buğdaygillerden nişastası bol bir bitkidir. Protein, B1, B3, B6 vitaminleri ile demir, magnezyum, selenyum, potasyum, fosfor ve manganez mineralleri açısından zengin bir besindir.
Önerilen hastalıklar:
Öksürüğe ve boğaz kuruluğuna faydalıdır. İdrar söktürür, susuzluğu giderir. Dil iltihaplarına karşı da yararlıdır. Böbrek taşlarını ve kumlarını dökmeye yardımcı olur.
Kullanım şekli ve dozu:
Arpa, sirke ile kaynatılıp uyuz, egzama gibi kaşıntılı deri hastalıklarına sürülürse faydalı olur. Prostat büyümesini önler. Baş ve boğaz ağrılarını dindirir. Taneleri ekmek yapımında kullanılır. Ayrıca, hayvan yemi olarak da kullanılır. Kavrulup kahveye karıştırılır.
Arpa saplarının ezilip un haline getirildikten sonra katırtırnağı otu, mine çiçeği ve papatya ile birlikte kaynatılması ile elde edilen arpa çayı yatıştırıcıdır. Uykusuzluğa iyi gelir. Spazmlara karşı da koruyucudur.
İbn-i Mace Aişe’nin şöyle söylediğini rivayet eder: “Aile fertlerinden birini sıtma tuttuğu zaman Peygamber Efendimiz, arpadan çorba yapılmasını emrederdi ve derhal yapılırdı. Peygamber Efendimiz(sav) daha sonra çorbadan yudumlayarak şöyle derdi: ‘Arpa çorbası, üzgün olan kimsenin kalbini sağlamlaştırır ve kuvvetlendirir. Hasta olan kimsenin kalbini rahatlatır ve birinizin yüzünden kiri suyla giderdiği gibi hastalığı giderir.'”