Adamotunun Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?


Adamotu

Latince Adı: Mandragora officinarum
Almanca Adı: Alraune
Diğer İsimleri: Abdüsselamotu, âdemotu, insan otu.
Bilinen Bileşimleri: Skopolamin, hyoscyamin, atropin gibi alkaloidler içermektedir.
Özellikleri: Ginsengin Türkiye versiyonudur. Köklerden adını alan bir bitkidir. Kökünün insan heykeline benzetilmesi nedeniyle bitkiye bu isim verilmiştir. Sonbaharda topraktan çıkarılan kökler, güneşte kurutulur. Daha sonra kuruyan kök, toz haline getirilir. Morumsu çiçekleri olan adamotu, bazen 1 bazen 3 parçalı köklere sahip, koyu yeşil yapraklı ve küçük kırmızı bir elma gibi meyveleri olan bir bitkidir. Kaya dipleri, boş sahalar ve ekilmemiş tarlalarda daha çok yetişir. Yurdumuzda da Ege ve Güney Anadolu’da daha çok bulunur.

Önerilen Hastalıklar: İmmün sistemi güçlendirir. Cinsel isteği arttırıcı, bitkinliği yok edici, ağrı kesici etkisi olan ve spazm çözücü bir ottur. Uyuşturucu etkisi de vardır. Ayrıca kuvvetli bir kusturucu ve ishal yapıcıdır.

Kullanım Şekli ve Dozu:
Taze yapraklarından elde edilen öz veya kuru yapraklarının tozu, balmumu ile karıştırılarak bir merhem elde edilir. Bu karışım egzamalarda kullanılır. Bu otun suyundan buruna çekilir veya koklanırsa insanı uyutur. Tohumlarından yutulursa rahim hastalıklarına şifa olur. Mafsal ağrılarında, tohumlarından lapа yapılıp konursa şifa verir. Bu otun suyu gargara yapılırsa, diş ağrısını keser.

Yan Etkileri: Uyuşturucu etkisi olduğu için dikkatli ve doktor kontrolünde kullanılması gerekir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.